
Common ADEQ Hydrology Comments on APP Applications 

Purpose: 

Aquifer Protection Permit applications are reviewed to determine whether the facility meets the 
criteria to receive a permit.  The process involves review by an ADEQ hydrogeologist which 
often generates requests for additional information from the applicant.  ADEQ is looking for 
ways to reduce the number of requests for additional information.  This page will assist 
applicants in preparing an application with all required information. 

The information that supports your APP application is site specific and all of the items below do 
not necessarily all apply to your specific project.  However, all of the items should be evaluated 
to determine which ones are applicable to your project.  The intent of this page is to encourage 
applicants to check their submittal to make sure these areas are addressed. 

Question: What is a Point of Compliance (POC)? 

Answer:  Arizona Revised Statutes (A.R.S) §49-244 states “The POC is a vertical plane down-
gradient of the facility that extends through the upper most aquifers underlying the facility.”  
The vertical plane, as implemented by ADEQ, is typically the point in the upper most unconfined 
aquifer at the downgradient edge of the Pollutant Management Area (PMA). 

Question:  What is the difference between a Conceptual POC and a POC 
Well? 

Answer:  The Conceptual POC is a locational point in APP permits for which groundwater 
monitoring is not required, and a groundwater monitoring well is not required to be installed.  If 
it becomes necessary for groundwater monitoring to occur at a future time, a POC well would be 
installed at this Conceptual POC location. 

A POC well is the point under the permit where compliance groundwater monitoring is required. 

All APPs need either a Conceptual POC or an actual POC well.  

Question:  What type of information and why this information should be 
submitted with the APP application for a Point of Compliance (POC)? 

Answer:  POCs, whether constructed, proposed, or conceptual are always required for an APP 
and should include the following information: 

• Latitude and longitude locational data 
• Location on the facility map 
• Design for the POC well(s) 



• No design is necessary for conceptual POCs 
• Rationale on how the POCs were located (i.e., based upon Pollution Management Area 

(PMA), property boundary, etc.) including: 
o Groundwater flow direction 
o Within 750 feet of the edge of the PMA (alternative demonstration) 
o For recharge – potential for upgradient POC 

• Typically the screen length should be 60 feet. 
o For surface facilities and vadose zone discharges – POC well(s) must be screened 

across the water table 
 The reason for the POC well screen to be across the water table is to 

monitor where contamination is most likely to be present in groundwater  
• For recharge and areas with large seasonal groundwater fluctuations the applicant may 

propose longer screen intervals with following information needed to validate the 
request: 

o Should always include hydrographs 
o Groundwater contour maps (actual and projected) 

• Seasonal (agriculture) and/or discharge induced changes in groundwater flow direction or 
groundwater elevation levels 

o Groundwater contour maps (actual and projected) 

Question:  What is a Pollution Management Area (PMA)? 

Answer:  As defined in A.R.S. §49-244 “The pollutant management area is the limit projected 
in the horizontal plane of the area on which pollutants are or will be placed.  The pollutant 
management area includes horizontal space taken up by any liner, dike or other barrier designed 
to contain pollutants in the facility.  If the facility contains more than one discharging activity, 
the pollutant management area is described by an imaginary line circumscribing the several 
discharging activities.” 

Question:  What type of information should be submitted with the APP 
application for Pollution Management Area (PMA)? 

• The application should always include a map with the PMA circumscribing the 
discharging facility or facilities 

o The map should always provide proper scale to see details of the facility 
location(s) 

• The application should always provide rationale as to how the PMA was determined 

Question:  What is a Discharge Impact Area (DIA)? 



Answer:  As defined in A.R.S. §49-201(13) “”Discharge Impact Area” means the potential 
areal extent of pollutant migration, as projected on the land surface, as the result of a discharge 
from a facility.”   

Question:  When does a Discharge Impact Area (DIA) need to be evaluated? 

Answer:    If the application is for a new APP, addition of new facilities, or a change in 
discharge volume the DIA must be evaluated. 

Question:  What type of information should be submitted with the APP 
application for Discharge Impact Area (DIA) (A.A.C. R18-9-A202(A)(8)(b)(xii 
& xiii)? 

Answer:  The application must contain the following information: 

• Map with the facility or facilities DIA(s) 
• Discuss the assumptions, methodologies and calculations used to determine the DIA 

o The DIA can be calculated using the following methodologies: 
 Numerical modeling 
 Analytically modeling (e.g., Darcy’s Equation) 

o DIA assumptions 
 Life of facility 
 Must include post-closure time (e.g., 30 years) 
 Amount of time to travel in the vadose zone to the aquifer (e.g., 

immediately or some time period after start of operation) 
 Hydrogeologic and geochemical properties used 

• If the facility is a wastewater treatment plant that is engineered to not leak, the DIA is the 
same as the PMA 

• If there is a facility that is engineered with a single or double liner, the DIA is the same as 
the PMA   

Question:  What type of information should be submitted with the APP 
application for Facility Description (A.A.C. R18-9-A202(A)(1, 2, 3 & 4)? 

Answer:  The application should always include the following: 

• Topographic map 
o With appropriate scale to show details of facility location(s) 

• latitude and longitude of all of the facility location(s) 
o The latitude and longitude for the above facility should also be included on the 

facility map 



• All known property lines and structures 
• Location of effluent discharge with latitude and longitude 
• Show the effluent sampling point for the permit – include latitude and longitude 
• Facility/Discharge history – if the facility has been in existence prior to permit issuance 
• Characterization of proposed discharge, for new facilities 
• Map that displays the facility and adjacent properties 

o A description of the uses of the adjacent properties should always be included 
• All wells within 0.5 miles of the facility should always be located on a map 

o The uses and construction details of all of the wells, if available, should always be 
included 

Question:  What is a Hydrogeologic Study? 

Answer:  As defined in Arizona Administrative Code (A.A.C.) R18-9-A202(8)(a) states “The 
hydrogeologic study shall demonstrate: (i) That the facility will not cause or contribute to a 
violation of an Aquifer Water Quality Standard at the applicable point of compliance; or (ii) If 
an Aquifer Water Quality Standard for a pollutant is exceeded in an aquifer at the time of permit 
issuance, that no additional degradation of the aquifer relative to that pollutant and determined 
at the applicable point of compliance will occur as a result of the discharge from the proposed 
facility;” 

Question:  When may an abbreviated Hydrogeologic Study or no 
Hydrogeologic Study be submitted? 

Answer:  A.A.C. R18-9-A202(8) determines that under the following, limited conditions, the 
applicant may submit an abbreviated or no Hydrogeologic Study: 

• Quantity and characteristics of the pollutants discharged 
• The methods of disposal 
• Site conditions 

The only condition when no Hydrogeologic Study would be necessary is application 
amendments when the amendment is for no change in discharge rates, no changes in the footprint 
in existing facilities and no additional new facilities be added.   

For a determination on whether an abbreviated Hydrogeologic Study is necessary, please 
conduct a pre-application meeting with the following information provided: 

• What is the change in discharge rates 
• Any relevant new hydrogeologic information since the last hydrogeologic study was 

performed 
• For prescriptive BADCT 



• For most, non-discharging wastewater treatment plants  

Question:  What type of information should be submitted with the APP 
application for Hydrogeologic Study (A.A.C. R18-9-A202(A)(8))? 

Answer:  The following information along with the specific information included in the above 
mentioned rule should be evaluated for each new application, significant amendments and some 
other amendments:  

• Location of the facility on the FEMA 100-Year Flood Plain Maps 
o Location of the 100-Year Flood Plain on the proper scale facility map 
o Provide a description on potential flood impacts to the facility 

• If groundwater sampling has been conducted, the site specific QA/QC details should be 
included 

• If groundwater sampling has been conducted, the laboratory reports should be included, 
and the data provided in tabular format 

o Only reporting limit is to used, not non-detect in the data table 
o The laboratory should be instructed to provide reporting limits that are at or below 

any AWQSs 
• Depth to groundwater and groundwater flow direction should be provided, as well as the 

nature of groundwater occurrence beneath the facility, including a description of perched 
or regional groundwater aquifers and an evaluation of unconfined or confined conditions 

• Due to the site specific nature of hydrogeology and geology, the specific amount of 
information to be provided in the Hydrogeologic Study should be discussed in detail at 
the Pre-Application Meeting 

o Should be specific on what is planned to be permitted so ADEQ can properly 
advise on the detail necessary for the Hydrogeologic Study 

Questions:  What type of information should be submitted with the APP 
application in Proposing the Setting of Aquifer Quality Limits (AQL) and 
Alert Levels (AL)?   

Answer:  The following information should be provided: 

• Based upon the discharge characterization, determine the groundwater constituents of 
concern 

o Include an evaluation of all numeric and narrative AWQS in relation to the 
discharge characterization 

• Evaluate regional groundwater quality in relation to facility discharge characterization to 
determine whether to use AWQS from rule or conduct ambient groundwater monitoring 



• Discuss ambient groundwater monitoring and evaluation of the collected data as part of 
the Pre-Application Meeting 

• The use of less than the detection limit for calculation of ambient groundwater quality 
should be discussed with ADEQ during the Pre-Application Meeting 

• If none of the results of ambient groundwater sampling are greater than the AWQS for 
the constituent of concern, the AQL shall be the AWQS and no statistical analysis will be 
used 

• ALs may be set at percentages greater than 80%, up to 100% of the AWQS, based upon 
ambient groundwater monitoring 

• Ambient groundwater monitoring programs are typically between eight to twelve 
sampling rounds 

o Typically, for existing facilities, the sampling rounds are in quarters 
o Typically, for new facilities, the sampling rounds are in months 

Question:  What types of hydrogeologic items for Closure and/or Post-Closure 
Costs should be included in an APP application?  

Answer:  The following information should be included: 

• For closure and/or post closure costs for hydrology include: 
o POC well(s) sampling 
o POC well(s) abandonment 

• If soil sampling is proposed for closure, soil sampling costs should be included: 
o Analytical 
o Field collection methodology 
o Field equipment costs 

• Post closure time 
• Closure costs should be provided in sufficient detail for proper evaluation by ADEQ (i.e. 

– not lump-sum) 

Question:  What type of information should be submitted to Demonstrate 
Protection of AWQS at POC well(s)?  

Answer:  For any facility that has infiltration of discharge water onto surface soils and/or into 
the vadose zone, the following should be included: 

o Evaluate the potential leaching of naturally occurring, or other existing vadose 
zone contaminant(s) to groundwater 
 Soil samples 
 1-D or 2-D vadose zone leaching models 

o Evaluate the potential impact at POC well(s) from the above leaching 



 Fate and transport modeling 
o Evaluate potential leaching of facility impacted vadose zone contamination 

 Soil samples 
 1-D or 2-D vadose zone leaching models 

o Evaluate the potential POC well(s) impact from the above leaching 
 Fate and transport modeling 


