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Dear Mr. Jaekels: 
 
This letter is in response to your January 22, 1990 request for clarification of regulations 
applicable to bulking or containerizing compatible hazardous wastes for transportation. 
Specifically, you requested EPA's concurrence on your interpretation of the regulations: 
that bulking and containerizing practices do not constitute fuel blending, and thus, do not 
require permitting. 
 
Determinations of this type are made by authorized states and EPA regional offices. In 
some cases authorized states have promulgated applicable regulations that differ from 
Federal regulations; hence, you should contact the authorized state hazardous waste 
office. If you need information in an unauthorized state, you may contact the appropriate 
EPA regional office. 
 
However, for your information, this letter discusses in a general fashion the federal 
regulations which may apply. First, it is important to distinguish between bulking and 
containerizing different hazardous wastes for the purpose of efficient transportation and 
disposal from bulking and  containerizing different wastes to product a hazardous waste 
fuel. 
 
The bulking of characteristic hazardous waste shipments to achieve efficient 
transportation may  result in incidental reduction of the hazards associated with that 
waste mixture. However, this incidental reduction may not meet the definition of 
treatment (as defined under 40 CFR Section 260.10) because it is not designed to render 
the waste nonhazardous or less hazardous. Accordingly, such activity may not require a 
RCRA permit. For a specific situation a determination is made by the appropriate 
Regional office or authorized State based on the particular circumstances, state 
regulations, and policies. 
 
There is no definition for "fuel blending" in Federal regulations. However, the March 16, 
1983 Federal Register (48 FR 11157) discusses the Agency's current enforcement 
guidance for blenders of hazardous waste fuel. In the preamble, the Agency explains that 
"waste-derived fuel blenders are responsible for ensuring that low-energy value 



hazardous waste are not blended into fuels" (48 FR 11159). Therefore, bulking and 
containerizing of hazardous wastes which are intended to be burned for energy recovery 
(i.e., "fuel blending") are subject to RCRA jurisdiction. Specifically, a RCRA permitted 
storage facility consolidating compatible hazardous wastes for the purpose of burning for 
energy recovery must ensure that the resulting hazardous waste fuel has substantial heat 
value (i.e., 5,000 to 8,000 Btu) and that each consolidated hazardous waste fuel 
constituent possesses substantial heat value. 
 
The Agency has clearly stated that the storage requirements of 40 CFR Parts 264 and 265 
apply to hazardous waste fuel blending tanks. (See the April 13, 1987 Federal Register 
52 FR 11820).) Therefore, unless the fuel blending operations are conducted in units 
exempt from permitting requirements (e.g., a generator's accumulation tank or container 
in compliance with standards for less than 90 day storage), these units are subject to 
RCRA permitting requirements under Federal regulations. 
 
Again, we remind you that the final determination of the regulations that apply at a 
particular facility is made by the authorized states and EPA regions. Should you have 
additional questions regarding this letter, please contact Emily Roth of my staff at (202) 
475-8551. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Sylvia K. Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 


