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GUIDANCE ON REPORTING TOTAL COLIFORM (TC) SAMPLING 

Currently, some Point of Compliance (POC) wells are reporting positive Total Coliform (TC) 
results, where there might not be any actual TC contamination. The monitoring limits in the 
Aquifer Protection Permit (APP) rules are based on the Drinking Water (DW) Standards and the 
maximum contamination levels (MCLs), which include testing for TC in all aquifer POC wells.   

Some newer APPs issued by ADEQ have footnotes in Section 4.0 (older APPs do not have these 
footnotes) that allow sampling checks for E. Coli (EC) or Fecal Coliform (FC) to determine if a 
“positive” TC result is valid, per DW standards. All POC well bacteria samples should be tested 
for both TC and E. Coli to help determine if there is an exceedance for TC.* 

* As of April 2019 the footnote for TC testing was change to EC/FC testing only. 

TOTAL COLIFORM TESTING RESULTS FLOW CHART 
Use this chart to help ensure TC testing results are accurately reported to ADEQ. 

QUESTIONS? 
ADEQ would like to help your facility remain in compliance with all requirements. If you have 
questions, please contact the inspector who last visited your facility, or contact the manager of 
Inspection, Compliance and Enforcement at 602-771-4479.  




